خشکی و التهاب پوست دست که پزشکان به آن «اگزما» یا «درماتیک» یا «سودا» میگویند، میتوان دلایل زیادی داشته باشد ولی بیشتر این علل را میتوان در دو گروه آسیبهای پوستی ناشی از تماس با مواد خارجی و آسیبهای پوستی ناشی از حساسیت داخلی طبقه بندی کرد.
به گزارش ایسنا، «اگزمای دست» بسیار شایع است. این بیماری در اکثر مردم ابتدا به صورت زبری و خشکی دستها شروع شده و بعداً تبدیل به ضایعات قرمز رنگ و ملتهب و پوسته پوسته میشود که با خارش همراه است.
عوامل زیادی میتوانند به پوست دست آسیب برسانند. تماس زیاد با آب و هوای خیلی خشک، صابونها، مواد پاککننده، پودرهای رختشویی، حلالها، مواد شیمیایی، دستکشهای لاستیکی و حتی مواد بکار رفته در کرمها و فرآوردههای بهداشتی میتوانند اکزمای دست ایجاد نمایند.
وقتی پوست قرمز و خشک شد، حتی مواد بیضرری مانند آب و محصولات بهداشتی نوزادان (کرم و شامپوهای بچه) هم میتوانند موجب تحریک بیشتر پوست و بدتر شدن ضایعه شوند. مشاوره با پزشک و پیدا کردن اینکه کدام ماده مورد مصرف در زندگی روزانه شما باعث پیدایش این مشکلات شده است بسیار اهمیت دارد. اغلب، تغییر دادن مواد مصرفی یا خودداری از تماس با ماده حساس کننده، موجب کمتر شدن مشکل پوست میشود.
زمینه پیدایش واکنشهای حساسیت پوستی، معمولاً از پدر و مادر به فرزندان به ارث میرسد. افرادی که استعداد ابتلا به این واکنشها را دارند، ممکن است سابقه ابتلا به تب یونجه (حساسیت فصلی به گرده گیاهان) و یا آسم را هم داشته باشند. این افراد حتی ممکن است به بعضی از مواد غذایی هم حساسیت داشته باشند و یا دچار حالتی باشند که اصطلاحاً ”درماتیت آتوپیک“ یا ”اگزمای سرشتی“ نامیده میشود. پوست این افراد پس از تماس با بسیاری از مواد که در حالت عادی برای سایر مردم آزار دهنده نیست، دچار قرمزی، خارش و سایر علایم حساسیت میشود.
چگونه علت اصلی اگزما را بیابیم؟
وظیفه متخصص پوست، بررسی و جستجوی علل احتمالی ایجاد کننده بیماری در پوست دست است. وی باید بفهمد که این مشکل به دلیل تحریک پوست است و یا به دلیل الرژی؟ او از شما سوالات بسیاری در مورد هرگونه مشکل پوستی قبلی، تاریخچه حساسیتهای احتمالی، آسم و هرگونه مشکل پزشکی دیگر خواهد پرسید. او باید بداند که شما چه کرمها و لوسیونهایی را به پوست خود میمالید، آیا از دستکش استفاده میکنید یا خیر و در طول روز دستهای شما با چه موادی در تماس هستند. وی دستها، پاها و بقیه پوست شما را برای یافتن علایم بیماری بررسی خواهد کرد.
براساس گزارش مرکز آموزش و پژوهش پوست و جذام، ممکن است برای رسیدن به تشخیص دقیق، انجام آزمایشهای میکروسکوپی و بررسی بیشتر پوست هم لازم باشد. اگر پزشک به این نتیجه برسد که ضایعه پوستی شما به خاصر حساسیت به بعضی مواد موجود در محیط است، ممکن است آزمایشی را برای شما تجویز کند که اصطلاحاً ”آزمایش برچسب Patch Test“ نامیده میشود. در این آزمایش بعضی از مواد حساسیتزا را بر روی پوست میچسبانند تا به وجود آلرژی نسبت به آنها پیببرند. با استفاده از این روشها، متخصص پوست خواهد توانست علت یا مجموعه علل ایجادکننده اکزمای دست را پیدا و ضایعه را درمان کند.
اگزمای دست را چگونه درمان میکنند؟
ممکن است پزشک برای درمان و ترمیم پوست شما از مجموعهای از روشها استفاده کند. گاهی برای درمان مشکل پوستتان باید آنتیبیوتیکهای خوراکی هم مصرف کنید. یک کرم یا پماد مرطوب کننده نیز ممکن است برایتان تجویز شود.
توجه داشته باشید که این کرم باید به تنهایی مصرف شود و آن را نباید همراه با سایر کرمهای دست به پوست بمالید. گاهی لازم میشود که از پمادهای حاوی داروهای کورتونی جهت درمان اکزمای دست استفاده شود.
اگر به نظر میرسد که کرم تجویز شده فایدهای نداشته است، این موضوع را بطور صریح با پزشک خود در میان بگذارید. با جلوگیری از تماس دستها با مواد شیمایی قوی و سایر مواد حساس کننده میتوانید بر سرعت بهبود دستهایتان بیفزایید.
برای پیشگیری از اگزمای دست چه باید کرد؟
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پوست دستها کارهای زیادی میتوان انجام داد:
- با پوشیدن دستکش میتوان از دستها در برابر صابونها، پاککنندهها و سایر مواد شیمیایی مراقبت کرد. همیشه در آشپزخانه و حمام یک جفت دستکش داشته باشید و در موقع شستشوی ظرفها و لباسها از آنها استفاده کنید. از آنجا که خیلی از مردم نسبت به دستکشهای لاستیکی حساسیت دارند، بهتر است زیر دستکشهای لاستیکی دستکش نخی بپوشند. به محض سوراح و پاره شدن دستکش، آن را بدور بیندازید. در فواصلی که از دستکش استفاده نمیکنید، آنها را در هوای آزاد آویزان کنید تا خشک شوند.
- همیشه حتی وقتی لباسهای شسته را تا میکنید، سبزی پاک میکنید، آبلیمو میگیرید و یا ربگوجه فرنگی تهیه میکنید، دستکش نخی بر دست داشته باشید.
- در صورت امکان حتماً برای شستشوی لباسها از ماشین لباسشویی و برای شستشوی لباسها و ظرفها با دست اجتناب کنید.
- در موقع شستن دستها از آب ولرم استفاده کنید و مقدار کمی صابون بکار ببرید. در هر بار شستشوی دست و یا کار با آنها، حلقه و انگشتری را از دست خارج کنید. حلقه و انگشتر، صابون و رطوبت را در زیر خود جمع کرده و موجب آزرده شدن پوست میشوند. بلافاصله پس از شستن دستها، از کرم مرطوب کننده به منظور حفظ آب موجود در پوست استفاده نمایید.
- زمستانها از دستکش چرمی استفاده کنید تا مانع از خشکی و پوسته شدن دستهایتان شود. همیشه برای نرم و مرطوب نگهداشتن پوست دستهایتان از یک فرآورده مناسب که توسط پزشک متخصص پوست تجویز شده استفاده کنید. اینگونه فرآوردهها را باید چندین بار در روز بسته به نیاز، به دستها بمالید. زمانی که ضایعات پوستی دستها در حال ترمیم هستند، گاهی منظره ناخوشایندی (بخاطر دلمه بستن) پیدا میکنند که به تدریج برطرف میشود. گاهی هم این ضایعات پس از بهبودی دوباره عود میکنند.
سعی کنید به خاطر بسپارید که تماس با کدام فرآورده یا انجام کدام فعالیت سبب عود عارضه شده است. حتماً پزشک خود را از عود مجدد ضایعه پوستی دستها مطلع کنید. از آنجا که ضایعات پوست دستها عموماً مقاوم به درمان هستند، ادامه درمان و رعایت دقیق دستورات پزشک و نیز حفظ ارتباط با طبیب در مدت درمان، بسیار اهمیت دارد. بخاطر داشته باشید، اگزمای دستها به شرط رعایت نکات فوق، درمان شدنی است. پس ناامید نشوید و به پزشک خود اعتماد داشته باشید.
به یاد داشته باشید که حتی پس از بهبودی کامل اگزمای دست در صورت عدم رعایت مواد فوق، احتمال عود اگزما زیاد میباشد. لذا سعی کنید موارد فوق را به صورت عادت روزمره درآورده و همیشه آنها را رعایت نمایید